Kull 14: Rusty X Lin 2012

Kull 14 : Födda 2012-12-28   3+3
e.WTCH  Tenth Creek Ranch Quickstep (ASCA reg J JRusty)  AFTDcsd HD A ED UA, Ögonlyst ua ,

(HOF WTCH JJ Stinger RD RTDcs X HOF Lightfoot Sis of Pincie Creek STDcsd)

Rusty är född och bor i Holland på JJ Ranch där han fungerar i det praktiska arbete som behövs på samma sätt som hans pappa, mamma och släktingar före honom. Både hans mamma och pappa har lämnat många duktiga vallhundar och båda har erhållit ASCA- titeln HOF ( Hall of Fame) som är ett erkännande av hundar baserat på de avkommor de lämnat. I det här fallet baserar de flesta meriterna hos avkommorna på deras arbetsförmåga. Rustys pappa har också under flera år varit kvalificerad till ASCA Nationals. Under dagarna i Holland tillbringade vi tiden med många av Rustys nära släktingar förutom hans mamma Sis och pappa Stinger. Att få vara del i en sådan grupp med hundar (12 vuxna samt en kull valpar) i varierande ålder och med flera intakta hanar i olika åldrar och se dem fungera tillsammans är en förmån som verkligen får en att uppskatta aussiens sociala förmågor. De som påstår att arbetande hundar är mer varvade, stressade och mindre sociala skulle verkligen behöva uppleva det vi var med om. Avkopplade trevliga hundar som levde tillsammans med andra djur och människor som kom på besök för att delta i en helgkurs m.m. och där flocken utan problem hanterade att vi kom med en löptik m.m. Det var en värdefull upplevelse.

Därigenom hade vi ju också förmånen att få tillbringa flera dagar tillsammans med Rusty och se honom både i arbete och i social samvaro och fäste oss vid hans personlighet och sätt både mot hundar och människor. Vi tyckte också mycket om hans sätt att arbeta, lugn och sansad men mycket uppmärksam med  djuren med ett bra förutseende. Att se honom tillsammans med tre andra hundar helt utan annat kommando än  ” hämta dem” gå ut långt bort på ett fält och självständigt samarbeta med de andra för att få in en stor grupp får till fållorna var imponerande.

Rusty kommer ur en kull med flera högt meriterade syskon. En har höga meriter inom agility och en annan tävlar med stor framgång på valltävlingar tillsammans med huvudsakligen border collie. Jag återkommer med mer detaljer om det för att inte skriva fel….

Rusty har ett par kullar sedan tidigare som fortfarande är ganska unga. Han är också pga tidigare kullar testad för MDR1, cataract och Pelger Huet och är fri från sjukdomsbärande gener för de sjukdomarna. Han är utställd med bra resultat så man kan utan tveka säga att Rusty är  en bra rasrepresentant både vad gäller hälsa, arbetsförmåga, exteriör och utseende.

   
kort lånade med tillåtelse av Anneke DeJong

u. GK Vallh pr Windedos X-mas Feelin’ ( Lin) HD A , ögonlyst ua okt 2012, genomfört MH, uppfl lkl spår, ATDd ATDs OTSc OFTDs OFTDm (mixed) 1 leg.

(e. KORAD WTCH TJH(r) NORD UCH GK VALLH PR Diamond Bluff Cowboy Classic  u.  Windedos Nike sph III

Agility: klass 3 agility och hopp, 1 cert i hoppklass, 3:a SM i lag 2012, uppfl lkl spår
Godkänd vallhund SVAK,  ASCA ATDs, ATDd OTDc, OFTDs,  OFTDmixed i leg, 1:a plats WEWASC Stockdog Year end Award 2011 Open sheep, 8:a Advanced sheep 2011

 

Lin kommer ur en kull där samtliga sju syskon på olika sätt har visat att de har en bra arbetsförmåga. Tre tävlar elitklass och två högre klass i bruks, flera tävlar i de högre klasserna i lydnad m.m. De är dessutom hundar som på många sätt väcker gillande med sin positiva inställning till människor, hundar och samarbete. Lin själv är en vänlig och positiv hund som förutom sin vallningsförmåga också är en mycket duktig spårhund. Hennes brukskarriär har påbörjats under 2012 men är tänkt att ta fart under 2013 när hon kanske slipper bli bortlottad från appelltävling. .

Vi förväntar oss valpar som passar den som vill vara aktiv inom bruks och vallning men också vill ägna sig åt andra hundaktiviteter.

texas
W.Feelin’ First

Hane: Blue merle, vit och tan
Flyttar till Gina och Gunnar Djerf och till halvbror Texas

734080_574727029212218_548193866_n
W. Feelin’ Lucky

Hane: Blue merle, vit och tan
Flyttar till Jeanett Gerdien

ragge
W.Feelin’ Righ
t
Hane:  Blue merle, vit
Flyttar till Carina och Peter Lindström i Skellefteå

goah
W.Feelin’ Good

Tik: Svart, vit och tan
Flyttar med mamma Lin hem till familjen Wigur i Valla

loppan
W.Feelin’ Happy

Tik: Svart, vit
Flyttade visst inte alls… Kvar på Windedos

inari
W.Feelin’ Nice

Tik. Blue merke, vit och tan
Flyttar till Paula Cruz i Vantaa, Finland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s