Smita

Windedos Nike sph III – Smita

Född: 04-04-
Efter: Ch (ASCA) Imagineer Get to Know Me STDs X Windedos Party Viper sphIII
Hälsa: ögon u.a okt-12,  HD A AD ua. MDR+/-
Meriter: genomf. MH, 1 cert och flera certp i spår,  2:a pris lydn.klass III,  hoppklass 2 och agilityklass 2.  Ck/hp.

Smita är en tik som vi tog hem för att hjälpa till att omplacera på grund av ändrade förutsättningar för den gamla ägaren. Tillsammans med hennes förra ägare hade vi då redan sedan valpstadiet diskuterat möjligheten att låna henne för en kull då vi tyckte att hon hade det där lilla extra. Smita hade innan hon kom tillbaka till oss tävlat appellklass,  lydnadsklass 2 och agility med bra framgång. Väl hemma insåg vi att det inte fanns en chans att omplacera Smita då hon uppvisade alla de drag vi verkligen uppskattar hos en hund. Förutom att vara en alldeles naturlig spårhund så har hon ett fantastiskt föremålsintresse, bra gripande och ett fokus i arbetet som gör att det är en ren fröjd att jobba med henne. Smita är självmotiverad i arbetet och är om man vill ta till externa belöningar mycket lätt att belöna med både föremål och mat. Hon har en ” av och på – knapp” som är utmärkt precis som sin mamma, mormor och morfar och vi är glada att se att målmedveten avel faktiskt lönar sig. Förutom det är hon naturligtvis social med både folk och hundar.

Vid 10 års ålder var hon fortfarande aktiv i elitspår med flera certpoäng och bl.a en bronsplats på RM för aussie 2013 där hon var den enda, av 14 hundar som genomförde spåret, som hade fullt på upptag och spår. Hennes höga arbetsmoral visar sig t.ex också genom att hon fortfarande efter många tävlingar stadigt får 9-9,5-10 på fria följet. Det är Smita i ett nötskal och hon nedärver mycket av det till sina barn.

I juli 2016, när Smita redan gått i pension, dammade husse av henne för att prova på Nordic Style i spår, en tävling som går över två dagar med 2 km långa spår båda dagarna samt uppletande och en enklare lydnad. Smita inte bara gjorde bra ifrån sig utan vann hela tävlingen med bl.a bästa lydnad och den enda som hade fullt på spår och upptag på de två dagarna. Det gav henne dels vinsten men också en artikel i Brukshunden. Ett värdigt avslut. Fick Smita bestämma skulle hon fortsätta tävla, hon erbjuder själv fritt följ så snart hon kommer ut på en plan och man ser att hon älskar samarbetet med husse.

 

Smita har haft fyra kullar födda 2007, 2009, 2011 och 2013 och med det också visat att hon nedärver sina egenskaper i hög grad. I den första kullen är samtliga 7 levande valpar meriterade inom bruks, vallning, lydnad och/eller agility. Fyra av valparna tävlar elitklass i brukset och en i högre klass. En är godkänd vallhund. Även övriga kullar består av flera hundar som har och/ eller kommer att provas på arbetsprov.

Smita är dessutom en makalös avelstik på fler sätt. Hon uppfostrar sina valpar mycket tydligt och avvänjer dom t.ex  från diande på ett smidigt sätt  på egen hand så att när valparna är leveransklara är hon tillbaka i vardagsform och i full träning igen- och mycket nöjd med det.

För mer info om Smitas avkommor se sidorna om valpkullar.