Smilla

WTCH Windedos Smilla  PATDs AFTDsc OFTDm sphI
10368458_10204892940472772_5590880810213564583_n

Född: 2010-02-18
Efter: SUCh SLCh (WTCH) Crofter Holdings Suenjo Con Ovejas sphIII sökh III  X  Windedos Nike sph III.
Hälsa: HD A, Ögonlyst ua som valp  MDR1 +/+
Meriter: genomfört MH (avstår skott), uppfl hkl spår,  2:a pris lydn. klass 2
ASCA-vallning: WTCH, PATDs, AFTDsc, OFTDmix (farmtrial-anka och får)

Smilla går även under benämningen ”Lill-Prick” . Hon var en fysiskt sett sent utvecklad hund. När det gäller hennes arbetsförmåga har hon däremot inte varit sen utvecklad. Ändå sedan vi påbörjade hennes träning som valp har hon uppvisat ett utmärkt fokus och en bra samarbetsförmåga. Smilla kräver väldigt lite motivation för att ställa upp och göra saker, det räcker med att man visar henne att något är på gång så hänger hon på. Hon är en duktig spårhund och är snabb och uthållig i lydnadsträningen.

_DSC0078

Smilla har goda anlag i vallningen, både på får, nöt och anka. Under 2013 fokuserade vi på vallningsträningen och var på flera kurser och träningshelger runt om i Sverige, Holland och Finland. Smilla startade under 2013 17 gånger på ASCA-prover och 15 gånger lyckades hon uppnå kvalificeringspoäng på samtliga tre djurslag med flera klassvinster och ”High in Trials”.  Under starten på tävlingsåret 2014 startade vi på högsta klassen på får (Advanced) på får och fick tre kvalificeringspoäng på tre starter. Under sommaren/hösten 2014 startade hon huvudsakligen på nöt eftersom det var var som behövdes för att erhålla ASCA. titeln WTCH ( working trial champion) och tog sina sista tre ”leg” på tre försök och var på flera av tävlingarna en av de få som fick korna att flytta sig som tänkt.

IMG_0144

Nu när WTCH – titeln är klar satsar vi på Farm Trial som innehåller mer fållarbete och praktiskt arbete och kanske även lite andra vallningsaktivitetet. Det har lett till titlarna AFTDsc dvs hon har två kvalificeringspoäng på vardera djurslagen får och nöt i den högsta klassen. Vid upprepade tillfällen har hon blivit High in Trial och fått mycket höga poäng. Smilla har också två gånger startat på Post Advanced på får, en provform ute på öppna fält och med större avstånd. Liksom allt annat Smilla gör så har det gått bra och båda gångerna har hon fått sina kvalificeringspoäng. Vi har också provat på Post Advanced på nöt under 2016 mest som ett träningstillfälle eftersom vi har minimala möjligheter till träning på nöt. Det gick mycket bättre än jag förväntat mig men eftersom det var ett träningstillfälle för oss så gick jag över linjen i en situation och hjälpte henne. Fram till dess hade det enligt domaren varit näst intill perfekt och med en nivå på över 120 p (mycket hög nivå). Det bådar gott för framtiden och vi försöker få till mer träning för bättre erfarenhetsnivå.

225673_10150324772145791_657390790_9966828_7661109_n

Under maj 2015 när Loppan och jag åkte till Holland fick Smilla vara hemma och tävla lägre spår med husse. Trots bara några veckors träning tillsammans gick det bra, de hade fullt på spåret och lydnadspoäng så det räckte till uppflyttning till högre klass. Vi har också tränat en del rapport och det är full fart utan tveksamhet oavsett mark och längd.

Dessutom är Smilla min ständiga följeslagare om hon får möjlighet och en hund som det alltid är roligt att ha med sig eftersom hon är trevlig mot både folk och hundar och har lätt för att anpassa sig i olika situationer.
IMG_2184

” och var är min frukost?!

I november 2015 föddes Smillas valpar med en finsk hane, Silverledge Special Effort (Spessu), ett val som gjordes baserat på Spessus vallningsanlag och gamla traditionella stamtavla. Båda hundarna har också samma stabila sätt att hantera möten med nya miljöer, människor och hundar. Vi ser fram mot att utvärdera valparna framöver.

IMG_0146