Hur vi ser på uppfödning

Vår kenneldevis säger ”Windedos Aussies- mer än hjärna”. Det blir för oss något att leva upp till och innebär att vår uppfödning av Aussie begränsas till användande av hundar vi verkligen anser har något att tillföra rasen.

”Hjärna” är grundförutsättningen,  men de ska dessutom ha det lilla extra i form av personlighet, vilja och det där som skiljer bra från medelbra. Avel som baseras på hundar som ”duger”, ”inte är sämre än andra” etc. kan enligt vår uppfattning aldrig leda till en långsiktig utveckling för en ras.

Fokus

Detta innebär inte av vi anser att våra hundar är felfria eller hundraprocentigt korrekta. Under våra mer än 30 aktiva år i hundvärlden har vi aldrig träffat på en felfri eller helt korrekt hund, även om en del har varit rätt nära.  För oss är uppfödning en långsiktig satsning mot den idealbild vi har av Aussie. Varje steg på vägen måste därför noggrant värderas utifrån varje hunds för- och nackdelar. Detta kräver kunskap både om individerna och deras härstamning. Vi tror på avel som bygger på att man hittar individer som förstärker de bra dragen hos varandra. På det sättet är vår erfarenhet att man bäst när delmålet, en jämn kull så nära idealbilden som man just då kan komma.

När det gäller vår syn på vad hälsa är och hur det påverkar våra avelsval, besök vår hälsosida.

Vi tror inte på ”statistikavel”, d.v.s. att man försöker ändra eller jämna ut något genom att para två individer som är varandras motsats. Exempel kan vara att försöka komma till rätta med storleken genom att para en överstor tik med en liten hane, eller med den sociala förmågan genom att para en något reserverad hund med en överdrivet tillgänglig hund. Enligt vår erfarenhet ökar det bara spridningen på egenskapen och ger ojämna kullar och ett mycket mer osäkert avelsresultat. Vår målsättning är i stället att hitta så typlika hundar som möjligt som har de egenskaper vi vill ha både mentalt och exteriört och kombinera dem mot det vi anser är den ideala Aussien.

I samtliga våra kullar förväntar vi oss självklart arbetsvilliga och mentalt sunda hundar med god exteriör som motsvarar de krav vi ställer på Aussies. Men för att kunna säga så är det viktigt att basera sig på fakta och utvärderad och bevisad arbetskapacitet och god typ hos föräldradjurens och deras föräldrar.  I våra avelsval utgår vi från:

 • hundar med bevisad arbetskapacitet, helst med resultat från tester och prover för att få mer objektiva bedömningar. Även hundar utan titlar kan självklart användas (det är ju inte titeln som nedärvs) men då vill vi antingen se hunden i arbete själv alt ta hjälp av kunniga personer med lång och gedigen erfarenhet av arbete med Aussie.
 • hundar med en stamtavla som baserar sig på funktion och sundhet där resultatet har bevisats och utvärderats. Detta för att undvika ”träningseffekter”. En enstaka hund kan bli framgångsrik på grund av rätt och intensiv träning. Vår erfarenhet är att ju mer bevisat kapacitet som finns hos bakomliggande och närbesläktade hundar ju mer ökar möjligheten att egenskaperna finns hos hunden och kommer att kunna nedärvas.
 • hundar med en god exteriör typ. Detta innebär inte att vi baserar oss på utställningsresultat då dessa långt ifrån alltid motsvarar en bra Aussie vad gäller storlek och vissa rastypiska detaljer.
 • hundar som vi anser har något extra att tillföra rasen… i form av t.ex. fokus, samarbetsförmåga, förmåga till självständigt arbete, uthållighet, förmåga att läsa djur och situationer och ta egna initiativ i förhållande till det m.m.  I den mån det är möjligt utvärderas detta i vallning men om så inte går är det framförallt i bruksarbete de testas. Vi anser att det är den gren som bäst motsvarar vallningen som utvärderingsform eftersom det ställer krav på hundarnas självständiga arbete.
 • vår inställning till vad som är en bra hund – baserat på mer än 30 års erfarenhet av arbeta med brukshundar samt den kunskap vi under åren utvecklat om hälsa, mentalitet och exteriör.
 • För oss är Mentalbeskrivning av hundarna ett värdefullt redskap även om det bara är EN del av det vi tittar på när vi tar ställning till hur en kull, eller avkommor efter en hund har blivit. Vi försöker att få så många som möjligt beskrivna i varje kull och hittills har valpköparna varit fantastiska på att ställa upp på de kull-MH vi arrangerat.

VÅRA  KULLAR:

 • Kull 1: SBCH SLCH SUCH Mr Binks Tuxedo X Fairoaks Amaretto. 
Födda 2000-12-08, 10 valpar (5+5).
 • Kull 2: LPI The Mad Hatter of Imagineer OTDs CGC X LPI LPII KORAD Mr Binks Barefoot Nelly. 
Födda 2001-02-02, 5 valpar (1+4).
 • Kull 3: LPI The Mad Hatter of Imagineer OTDs CGC X Fairoaks Amaretto 
Födda 2002-01-26  10 valpar (5+5).
 • Kull 4:  HOF VCH WTCH CH Gabrielino’s Charlie Chaplin PATDcs GS-O JS-O RS-N CGC DNA-VP X Fairoaks Amaretto
 Födda 2003-01-30  9 valpar (5+4)
 • Kull 5 : CH Imagineer’s Get To Know Me CD STDs   X Windedos Party Viper SPHIII STDs 1 leg OTDs
Födda 2004-03-29   5 valpar (1+4)
 • Kull 6:   WTCH Hyrdepr (JJ) Chip X Windedos Easy Livin’ sphIII ”Iza”. (kull2) 
Födda 2004-10-11  6 valpar (4+2)
 • Kull 7:   WTCH Rafter MT Coal Tuff X Korad LPI LPII Windedos Warp Zone sph I 
Födda 2005-04-11    9 valpar (7+2)
 • Kull 8:  LP II The Mad Hatter of Imagineer OTDs 1 leg STDd X  LP II Windedos Party Viper sphIII (kull1)
Födda 2005-04-28   5 valpar (2+3)
 • Kull 9:  Rising SunTom Sawyer X Korad LPI LPII Windedos Warp Zone sph I 
Födda 2007-04-          9 valpar (7+2)
 • Kull 10 :   WTCH SUCh Korad TJH (r) GkVP Diamond Bluff Cowboy Classic X Windedos Nike sphII
 (kull5) Födda 2007-12-21   8 valpar ( 2+6)
 • Kull 11:   WTCH Justus Fin Wag to Ardiente ATDscd X Korad Windedos Flyin’ Circus 
Födda 2009-        9 valpar (5+4)
 • Kull 12:  SUCH SLCH (WTCH) Crofter Holding’s Sueno Con Ovejas sphIII sökhIII X Windedos Nike sphIII
Födda 2010-02-18  6 valpar (0+6)
 • Kull 13: SUCH NUCH SLCH NLCH NAgCH Windedos Tomb Raider X Windeods Nike SphIII. Födda 2011-08-17  8 valpar  (3+5)

  Läs mer här om hur vi tänker kring avel och hälsa.

Vill du ha mer information om våra kullar, stamtavlor eller tankar bakom kombinationerna 
är du välkommen att maila eller ringa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s